Szukając preparatów wspomagających przyrost masy mięśniowej oraz poprawianie kondycji fizycznej, na rynku można znaleźć wiele ciekawych opcji. Jedną z najpopularniejszych jest izolat białka lub koncentrat. Który z nich wybrać? Co je łączy, a co różnicuje?
Izolat białka, a koncentrat – najważniejsze cechy i różnice
Główną cechą łączącą izolat białka i koncentrat, jest pochodzenie z serwatki. Serwatka jest pozostałością w formie ciekłej powstałej na skutek ścięcia się mleka. Można ją wyodrębnić podczas procesu wyrabiania produktów mlecznych takich jak sery czy jogurty. Posiada wysoką zawartość białka, które jest łatwo przyswajalne dla ludzkiego organizmu.
Ludzkie mięśnie potrzebują aminokwasów, które wytwarza sam organizm, ale również takich, które da się pozyskać wyłącznie z pożywienia. Najważniejszymi z nich są leucyna oraz cysteina. Pomagają one w stymulowaniu wzrostu mięśni, na czym zależy wielu trenującym osobom.
Izolat białka od koncentratu odróżnia przede wszystkim ilość tłuszczy oraz węglowodanów, jakie się w nich znajdują. Izolat otrzymuje się z procesu mikro filtracji w niskiej temperaturze i choć podobnie jak koncentrat ma on formę proszku, to posiada 90% białka, a koncentrat 80%. Pozostałe składniki to w głównej mierze cukry i tłuszcze. Obydwa preparaty mają obniżoną ilość laktozy (na którą wiele osób ma uczulenie), ale izolat posiada jej mniej niż koncentrat.
Jeszcze jedną cechą różniącą izolat od koncentratu, jest ich cena. Najczęściej odżywki białkowe posiadające w składzie koncentrat, są tańsze, ze względu na prostszy i mniej kosztowny proces produkcji.
Izolaty najczęściej mają pochodzenie odzwierzęce, choć na rynku są dostępne także opcje wegańskie, powstałe np. z soi. Soja jest jednym z najpopularniejszych źródeł białka w diecie roślinnej, a często jest dodawana również do wyrobów mięsnych jak np. kiełbasy, aby podwyższyć ich masę przy jednoczesnym obniżeniu kosztów produkcji i hodowli.
Jakie korzyści przynosi izolat białka?
Izolat białka ma za zadanie wspomagać wzrost tkanki mięśniowej oraz pomagać w regeneracji. Przyspieszenie procesu odnowy mięśni pomaga w zachowywaniu ciągłości treningów i poprawiania stanu fizycznego swojego ciała.
W zależności od wybranego preparatu jest on także wspomagaczem w czasie diety. Pomaga zachować odpowiedni poziom białka w organizmie, nawet kiedy osoba ogranicza liczbę przyswajanych kalorii (tzw. proces redukcji). To sprawia, że tłuszcz zostaje spalany, ale masa mięśniowa nie ulega degradacji lub nawet zwiększa się.
Należy jednak pamiętać, że odżywki są suplementem diety, a więc należy dostosować ich ilość do rodzaju spożywanego pokarmu. Najlepiej przed rozpoczęciem dodawania izolatu białka do swoich napojów czy jedzenia, zapytać dietetyka, trenera personalnego lub lekarza, o dobranie odpowiedniej dawki.
Zarówno izolat jak i koncentrat są w stanie przynieść korzystne efekty stosowania, jeśli kupowane są od zaufanych producentów, a ich ilość jest stosowna do potrzeb organizmu. Nie można również zapominać, że musi towarzyszyć im zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna.